Hovězí na kořenové zelenině

Jedna z nejlepších kombinací chutí vůbec je podle mého spojení hovězího masa a kořenové zeleniny. Receptů, které tohoto spojení využívají, je mnoho a tady je jeden z nich.

Potřebujeme:

  • 1 ½  kg hovězího zadního
  • 1 velká cibule
  • ½ většího celeru
  • 1 petržel
  • 2 střední mrkve
  • 2 dl červeného vína
  • Máslo
  • Sůl, pepř
  • Do sítka – celý pepř, pár natrhaných bobkových listů, nové koření, pár kuliček jalovce

V hlubším pekáčku na másle zpěníme na jemno nakrájenou cibuli, přidáme na kostky nakrájené hovězí, osolíme, opepříme a osmahneme ze všech stran. Stáhneme z plotýnky, přisypeme na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu, sítko s kořením, ještě přisolíme, přilijeme víno a zalijeme studenou vodou tak, aby bylo maso do ¾ ponořené. Pekáč přikryjeme a vložíme do trouby předehřáté na 180 °C. Za občasného promíchání pečeme, dokud maso nezměkne. Během pečení musíme občas přilít vodu, aby bylo maso stále stejně ponořené.

Jakmile je maso měkké, vyjmeme ho, stejně jako sítko s koření. Výpek a zeleninu rozmixujeme na jemno. Podáváme s bramborovou kaší. K bramborám můžeme přitom přikrájet tu druhou půlku celeru, která nám zůstala.

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *