Svěží jogurtovo-citronový dort s kiwi

Zajistit si dostatečný přísun vitamínu C není v tomto období na škodu, a pokud ho můžeme přijmout v příjemné podobě svěžího dezertu, je to poznání sympatičtější. A aby té prevence nebylo málo, přidáme i med.

Na těsto potřebujeme:

  • 400 g hladké mouky
  • 250 g másla
  • 180 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový lusk
  • 1 celé vejce
  • 1 žloutek

Do mísy prosejeme mouku a moučkový cukr. Přidáme změklé máslo, vejce a žloutek. Vanilkový lusk podélně rozkrojíme, vyškrábneme zrníčka a přidáme k ostatním surovinám. Vypracujeme těsto, zabalíme do potravinářské fólie a necháme v lednici 2 hodiny odpočinout. Na pomoučeném vále pak vyválíme placku cca 0,5 cm silnou. Položíme na ní spodní část dortové formy a vykrojíme pomocí nože. Dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme moukou a přeneseme do ní vykrojenou placku. Pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 180 °C přibližně 10 – 12 minut. Ze zbylého těsta můžeme vykrájet a upéct sušenky.

Na krém potřebujeme:

  • 500 g bílého jogurtu
  • 500 g smetany ke šlehání
  • 6 – 8 lžic medu
  • Šťávu z 1 citronu
  • 30 g želatiny pro přípravu dortů za studena

Želatinu si přichystáme dle návodu a pomalu ji vmícháváme k jogurtu, citronové šťávě a medu, nakonec vmícháme vyšlehanou smetanu a vypracujeme hladký krém.

Na vychladlý korpus poskládáme kolečka kiwi, navrstvíme krém a dáme do lednice ztuhnout. Ozdobit můžeme dalšími kolečky kiwi nebo šlehačkou.

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *