3 recepty na zdravé lívance, navíc v zelené

Lívance patří k oblíbeným pokrmům mnoha z nás, a to i přesto, že nepatří právě k těm nejzdravějším jídlům. Přesto se nám sbíhají sliny, jen co slyšíme slovo lívance.

V kuchyni je však možné téměř všechno, a tak i lívance mohou být zdravé. Stačí použít zdravé ingredience, šetřit s cukrem, klasickou bílou mouku vyměnit za mouku bezlepkovou a správně vybrat tuk, na kterém se lívance budou péct. Tak jednoduché to je.

Zapomeňte na klasické slaďounké lívance nasáklé tukem a zasypané cukrem. Jsou tu i varianty zdravých lívanců a svědčí o tom již jejich barva. Lívance mohou být totiž i zelené. Zelenou barvu jim dá směs zelených potravin, kterou využijeme při přípravě těsta. A co k ní přidat? Jako inspiraci přinášíme hned 3 recepty na zdravé lívance, všechny jsou zelené. Tady jsou.

Zelené lívance z kukuřičné mouky a banánu

Základem lívanců bude kukuřičná mouka, mléko, nejlépe rostlinné, a banán. Rozmačkaný banán poslouží v lívancích namísto vejce. K tomu přidáme vedle prášku ze zelených potravin také kypřící prášek do pečiva a pár kapek vanilkového extraktu.

Lívance budeme smažit na kokosovém oleji (anebo nasucho).

Příprava receptu

  • Nejdříve smícháme suché a tekuté ingredience včetně rozmačkaného banánu, každé zvlášť. Tekutý základ pak vlijeme do promíchaných suchých ingrediencí a směs důkladně promícháme.
  • Pak nezbývá než lívance usmažit na pánvi, nejlépe s využitím kokosového oleje.
  • Nezapomeňte, že lívance se smaží z obou stran, aby byly důkladně propečené.

Celý recept tady… 

Jednoduché zelené lívance z bezlepkové mouky

Na tyto lívance využijeme bezlepkovou mouku, může to být kukuřičná mouka, ale také mouka rýžová, jáhlová, pohanková aj. Vedle mouky využijeme vejce. K němu bude třeba voda, pochopitelně také směs zelených potravin, kypřící prášek do pečiva, datlový či jiný přírodní sirup a kokosový anebo jiný rostlinný olej na smažení.

Příprava receptu

  • Opět smícháme zvlášť suché a zvlášť tekuté ingredience. Až poté ty tekuté vmícháme do suché lívancové směsi. Řádně těsto umícháme, necháme chvíli stát a pak smažíme.
  • Lívance můžeme smažit na kokosovém či jiném rostlinném oleji, který snese i vysoké teploty, příp. je můžeme upéct nasucho.

Celý recept tady… 

Zelené cuketové lívance s lesním ovocem

Opět lze využít kukuřičnou či jinou bezlepkovou mouku. Místo vejce poslouží mletá lněná semínka. K nim bude potřeba najemno nastrouhaná cuketa, kypřící prášek, mandlové nebo jiné rostlinné mléko, zelené potraviny, stéviové kapky (nejlépe s příchutí čokolády) a lesní ovoce (čerstvé nebo mražené).

Příprava receptu

  • Nejdříve rozemeleme lněná semínka a smícháme je s vodou, tím získáme veganskou alternativu vejce.
  • Bokem rozmícháme suché ingredience (mouku, kypřící prášek, zelené potraviny), k nim postupně přidáme lněná semínka, rostlinné mléko a sladidlo, abychom vše spolu řádně promíchali.
  • Nakonec do směsi rozmícháme cuketu a ovoce – pokud je mražené, je potřeba ho nejprve rozmrazit.
  • Lívance zbývá už jen z obou stran opéct – na sucho nebo na některém rostlinném oleji.

Celý recept tady… 

Tip pro fajnšmekry

Na zdravé lívance se pochopitelně nehodí šlehačka, ale takový tvaroh nebo jogurt klidně k dochucení lívanců můžete využít.

Před podáváním můžete lívance ještě dozdobit různými druhy ovoce a bobulí, lze využít čerstvé i sušené plody, také semínka a oříšky.

Pokud patříte k vyznavačům sladké chuti a nestačí vám k doslazení sladké ovoce, využijte med, datlový nebo javorový sirup. Tato sladidla oproti běžnému bílému cukru nabízejí ve svém složení vedle cukrů samotných také cenné minerální látky.

Dobrou chuť!

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *