Nalijte si něco hřejivého

Jakmile je za oknem lezavo a mrazivo, každý se snaží po svém zahřát. Někdy jen teplo rodinného krbu nestačí a vhod nám přijde horký nápoj, který zahřeje nejen naše zkřehlé ruce, ale celé tělo. Navíc vůně skořice, hřebíčku a dalších typických koření nám navodí tu správnou zimní atmosféru. Pokud vás už omrzely tradiční čaje, inspirujte se a zahřejte se spolu s námi.

Tradiční punč

Je to asi nejznámější a nejoblíbenější nápoj zimního období. Jeho jméno vzniklo již kdysi dávno v Indii. „Panč“ znamená pět a Indové tento mok opravdu připravovali z pěti surovin. Dá se tedy říct, že měl všech pět pé – prohřál, povzbudil, provoněl, přinesl zážitek chuťovým buňkám a povznesl náladu. Od Indů jej převzali Angličané, u nichž zdomácněl a zimu si bez něho už neumí představit. Je mnoho variací na jeho přípravu, předkládám vám jednu z nich.

Suroviny: 0,5 l vody, 140 g cukru krupice, 1 citrón, 1 pomeranč, 130 ml rumu, 0,5 l bílého nebo červeného vína dle chuti, 1 ks badyánu, 2 ks celé skořice, 4 ks hřebíčku
Příprava: Štávu z pomeranče a citrónu smícháme s vodou a cukrem a přivedeme k varu. Pak přilijeme rum, víno, přidáme koření a znovu přivedeme k varu. Do nahřátých sklenic dáme půl plátku citrónu a půl plátku pomeranče a zalijeme horkým punčem.

Bezinkovo-vinný grog

Druhým nejznámějším alkoholickým horkým nápojem je bezesporu grog. Jeho historie sahá do 17. století, kdy námořníkům Britského královského námořnictva začali ředit rum horkou vodou, aby pozvedli morálku, která byla oslabena právě pitím čistého rumu. S tímto nápadem přišel admirál Edward Vernon, jehož přezdívka byla díky jeho plášti z grogramu „Old Grog“. Název nápoje je tedy více než jasný. I příprava grogu prošla svým vývojem a existuje množství variant, ze kterých jsem vybrala tu méně tradiční.

Suroviny: 500 ml bezinkové šťávy, 750 ml červeného vína, 3 sáčky punčového koření, 5 lžic javorového sirupu, 250 ml rumu, plátky citrónu
Příprava: Bezinkovou šťávu a červené víno s punčovým kořením přivedeme k varu. Odstavíme a necháme 10 minut odpočinout. Potom přidáme javorový sirup a rum. Do každé sklenice vložíme půl plátku citrónu a zalijeme grogem.

Nejen punčem a grogem zahřeje se člověk aneb další alkoholické možnosti

Medvědí mléko

Suroviny: 200 ml horkého mléka, 50 ml rumu, 1 lžíce medu, šlehačka a plátek pomeranče na ozdobu
Příprava: Do nahřáté sklenice nalijeme rum a dáme lžíci medu. Promícháme a přilijeme horké mléko. Znovu promícháme a navrch ozdobíme šlehačkou a plátkem pomeranče. Můžeme posypat lehce skořicí nebo kakaem.

Višňové snění

Suroviny: 100 ml horké vody, 50 ml griotky, 50 ml červeného vína, měsíček citrónu, 3 ks hřebíčku
Příprava: Do nahřáté sklenice malijeme griotku, víno a zalijeme horkou vodou. Do citrónu zapícháme hřebíček a vložíme do nápoje, tím získáme charakteristické aroma.

Někdo to rád horké, ale bez alkoholu

Možná z jakéhokoliv důvodu alkohol nemůžete nebo nechcete. Pro vás přináším i pár nealkoholických nápojů, které potěší v sychravém počasí i vaše děti.

Zimní čaj

Suroviny: 0,5 l vody, 5 hřebíčků, kousek celé skořice, několik zrnek kardamonu, 3 lžíce medu, 1 l vody, 5-6 lžiček černého čaje,
Příprava: Do 0,5 litru vody přidáme hřebíček, skořici a kardamon a vaříme asi 20 minut pozvolným varem. Odstavíme, přecedíme a přidáme med. Do konvice nasypeme černý čaj, zalijeme jej 1 litrem vroucí vody a necháme 5 minut vylouhovat, poté také zcedíme. Šálky naplníme do poloviny kořeněným nálevem a dolijeme čajem. Podle chuti můžeme ještě dosladit medem.

Punč bez alkoholu

Suroviny: 4 sáčky šípkového čaje, 0,5 l vody, 200 ml pomerančového džusu, šťáva z 1 citrónu, 4 lžíce medu
Příprava: Sáčky s čajem vložíme do hrnce přelijeme vroucí vodou, přikryjeme a necháme 10 minut odstát. Sáčky vyjmeme, do čaje přilijeme džus a citrónovou šťávu a zahřejeme. Nalijeme do sklenic na plátek citrónu a dochutíme medem.

Jablečný čaj

Suroviny: 600 ml vody, 4 jablka, 2 lžíce medu, 1 celá skořice, 3 ks hřebíčku
Příprava: Jablka oloupeme, nakrájíme na plátky či měsíčky a zalijeme vodou. Přidáme skořici a hřebíček, zakryjeme a vaříme dokud jablka nezměknou. Potom scedíme, vmícháme med a podáváme horké.

Přeji vám příjemné zahřátí a dobrou chuť!

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *