Sladký život s čokoládou

Zvřete oči, položte na jazyk čtvereček čokolády a pomalu ho nechte rozplývat. Starosti mizí a dostavuje se pocit harmonie a radosti. Ještě dlouho vám zůstává na jazyku ta známá a báječná chuť. Chuť nadšení, vzrušení a pocitu, že vše dokážete. Pojďte se podívat na pár čokoládových zajímavostí, možná ji potom budete mít ještě radši.

Historie čokolády

Na počátku bylo prostředí vhodné pro pěstování kakaovníku, tedy Střední Amerika a území dnešního Mexika. Prvními lidmi, kteří odhalili, že v kakaových bobech se skrývá pravý poklad, byli Mayové, později také Aztékové. Nejstarší dochované nálezy o pěstování a konzumaci kakaa byly objeveny v Hondurasu a spadají do doby až 1400 před naším letopočtem. Tedy kakao se používá již více než 3000 let. Slovo čokoláda pak pochází z aztéckého slova xocolatl a znamená v doslovném překladu „hořká voda“. Velmi dlouho se totiž čokoláda připravovala pouze jako nápoj, konkrétně až do 19. století.

Kakaové boby nebyly jen chutnou surovinou, ale sloužili i jako platidlo a to ještě i v době, kdy tuto oblast objevil Kryštof Kolumbus, tedy v roce 1502. Není se co divit, dodnes patří kakaové boby z této oblasti k těm nejlepším a nejdražším. Jde o odrůdu Criollo, jejíž boby jsou nejméně hořké a velmi aromatické.

Do Evropy, respektive na španělský dvůr, dovezl čokoládu v roce 1528 Hernán Cortés, který ve své době plenil tamější území Střední Ameriky a Mexika a bral si, co ho napadlo. Čokoláda se postupně začala šířit mezi všemi evropskými šlechtickými dvory a dostávalo se jí stále větší obliby. Bohužel však byla velmi drahá, a tak si jí opravdu mohli dovolit jen ti z movitější části společnosti.

Opravdový zlom nastal v roce 1828, kdy si holandský výrobce čokolády Casparus van Houten nechal zapatentovat zcela nový způsob zpracování kakaových bobů, při kterém se mu podařilo oddělit kakaový prášek od kakaového másla. Někdy je patent chybně připisován jeho synovi Coenradovi. Tento způsob značně zlevnil výrobu čokolády a ta se začala šířit mezi stále větší množství lidí. Její obliba šla raketově vzhůru. Začali vznikat továrny, jejichž výrobky známe dodnes, jako například Nestlé, Cadbury, Toblerone, na konci 19. století pak spatřuje světlo světa první čokoláda Milka.

Čokoláda a zdraví

Ano, čokoláda působí velmi blahodárně na naše zdraví, ovšem pozor, mluvíme o opravdu kvalitní, hořké čokoládě, která je s minimálním obsahem příměsí, konzervantů a tukotvorných cukrů. Taková čokoláda obsahuje kofein a theobromin, které dodávají energii, zlepšují schopnost soustředit se a postřeh. Má také vysoké množství látek, které se nazývají flavonoidy a v těle působí jako antioxidanty, tedy přírodní medicína snižující pravděpodobnost vzniku srdečně-cévních chorob a některých typů rakoviny. Zvyšuje hladiny tzv. hormonů štěstí – serotoninu a endorfinů, takže nám zlepšuje náladu. Obsahuje také minerály jako draslík, fluor nebo hořčík.

Naproti tomu bychom si měli čokolády užívat střídmě, protože její nadměrná konzumace nám pomalu přidává závaží na váhu a zhoršuje pleť. Nekvalitní čokoláda navíc zvyšuje riziko vzniku srdečních chorob, cukrovky a cholesterol nám po ní letí nahoru stejně jako již zmiňovaná váha.

Čokoládu byste také nikdy neměli v žádné podobě dávat svému psímu mazlíčkovi, protože jeho tělo jí neumí správně zpracovat a díky vaší „laskavosti“ může i zemřít.

Čokoládové požitky

I přes výše zmíněná negativa je čokoláda prostě boží a dopřávat si jí můžete v jakékoliv podobě a můžete zapojit všechny své smysly.

Chuť
Jestli chcete opravdový výlet do chuťového ráje, vybírejte z opravdu kvalitních čokolád s vysokým podílem kakaa.

Čich
Chcete zažít něco opravdu netradičního a vzrušujícího? Šňupněte si čokoládu.

Hmat
Nechte se rozmazlovat, zakuste čokoládové doteky a povzbuďte svou mysl i tělo čokoládovou masáží.

Sluch
Už jste se někdy zaposlouchaly do šumění vodopádu? Nádhera, že? A co teprve, když místo vody padá čokoláda? Vyzkoušejte čokoládovou fontánu.

Zrak
Film Čokoláda – moc hezká podívaná na Johnnyho Deppa, navíc plná čokolády. Znáte lepší kombinaci? Ostatně Johnny Depp má zřejmě k čokoládě velmi blízko. Jak jinak si vysvětlit, že pár let po tomto filmu je zase obklopen čokoládou coby Willy Wonka ve filmu Karlík a továrna na čokoládu.

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *