Hoďte to na gril

Kdo by v létě odolal voňavému kouzlu grilování? Parta dobrých přátel kolem stolu, letní slunce nad hlavou žhne pomalu stejně intenzivně jako samotný gril a celá zahrada je vaší spíží i kořenkou se vší tou dozrávající zeleninou a bylinkami, stačí jen natáhnout ruku. Pokud jste milovníky této přípravy pokrmů nebo se hodláte mezi její nadšené vyznavače připojit, pak i pro vás je tento článek.

Chystáte se koupit gril? Pak si před jeho koupí budete muset položit tyto základní otázky:

  • Jak často ho budete používat?

Jestli se chystáte grilovat jen velmi zřídka, pak se vyplatí dát přednost spíše přenosnému grilu, který opravdu vytáhnete jen na nezbytně nutnou dobu, nehledě na to, že grilovat můžete kdekoliv podle momentální nálady a nejste tak připoutáni pouze k jednomu místu zahrady. Mějte přitom na paměti, že musíte mít i dostatek místa na jeho uskladnění.

Pokud se ale grilování stalo přes léto vaší častou zábavou, porozhlédněte se po firmě, jež dělá grily zděné. Dobře postavený gril je nejen praktickou záležitostí, neb může mít i plochy přímo určené k přípravě pokrmů a odkládání surovin, místo na uskladnění používaného paliva, ale třeba i udírnu. Navíc se může stát i okrasnou součástí vaší zahrady či terasy. Jeho nevýhodou je vyšší cena a pro někoho možná i fakt, že grilovat musíte vždy na jednom a tom samém místě. Při jeho stavbě také myslete na to, že tyto grily jsou nejčastěji na dřevo či dřevěné uhlí, a proto musí být umístěny tak, aby kouřem neobtěžovaly vaše sousedy nebo vám nečmoudily přímo do ložnice.

  • Pro kolik lidí budete grilovat?

Od toho se samozřejmě odvíjí velikost grilu. Jestli máte kolem sebe velké množství lidí, které zvete nebo budete zvát na grilování, je samozřejmě nesmysl, abyste pořizovali malý gril, aby ti poslední jedli až za pět hodin. Na druhou stranu při malém počtu strávníků je zbytečné investovat do velkého grilu a zbytečně plýtvat i palivem.

  • Jaké chcete používat palivo?

Dřevěné uhlí – je nejrozšířenějším typem paliva. Prodává se buď ve formě kusového paliva nebo ve formě briket. Vždy je lepší investovat do kvalitnějšího uhlí, které déle hoří, dobře se rozžhaví a déle udržuje potřebnou teplotu. Vždy ho musíte udržovat tak, aby nehořelo, ale žhnulo.

Dřevo – je poměrně náročným typem paliva a vyžaduje větší trpělivost než se dřevo dobře rozžhaví. Stejně jako předchozí typ, i dřevo musí při samotném grilování pouze žhnout, nikoliv hořet. Nejvhodnějším dřevem na grilování jsou tvrdá dřeva a zejména z ovocných stromů jako je třešeň či třešeň, která dodají pokrmům zcela nezaměnitelnou chuť.

Propan – butan – velmi snadné použití. Díky regulovatelné teplotě zvládne grilování na těchto grilech v podstatě každý. Při grilování ovšem odpadá ona zcela specifická chuť a vůně jako u předchozích dvou typů paliva. Grily na propan – butan mohou být buď klasické plynové nebo lávové, kde jsou mezi roštem a hořáky ještě umístěné lávové kameny, které se rozehřívají a teplota z nich pak sálá na grilované pokrmy. Kameny fungují tedy na stejném principu jako dřevěné uhlí.

Elektřina – griluje se nad topnou spirálou, která se rozehřívá na velmi vysoké teploty. Upřímně si myslím, že pro zachování jakési romantiky a kultury grilování jsou tyto grily pro venkovní grilování nejméně vhodné. Dobře ale poslouží, pokud bydlíte v bytě a chcete grilovat na balkóně nebo terase a také se hodí do interiéru.

  • Kolik hodláte do grilu investovat?

Cena je vlastně odvislá od všech předchozích otázek. Všeobecně nejlevněji vycházejí přenosné grily na dřevěné uhlí. Ovšem není gril jako gril a ať už se rozhodnete pro jakýkoliv typ, pamatujte, že kvalitní gril vám déle vydrží a je jen na vás, za jak dlouho chcete kupovat nový.

  • Co grilovat?

Grilování je úprava pokrmů, pomocí níž se dá upravovat jakékoliv maso, ryby, zelenina a dokonce se dají grilovat i moučníky. Základním kritériem, zvlášť  u masa, je jeho opravdu dobré tepelné zpracování, abyste vyloučili zdravotní dopady ze špatně upraveného masa.

Čas, po který daný kus grilujeme se liší v závislosti nejen na typu masa, ale třeba i na tloušťce plátku, na tom, zda je s kostí či bez kosti, ale také na teplotě vzduchu a samozřejmě teplotě použitého paliva. Dobrým vodítkem je nechat maso z první strany tak dlouho, až se začnou zatahovat okraje a změní barvu, pak se maso otočí a stejně dlouhou dobu se dělá i z druhé strany.

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *