Dýňový koláč

Ať už máte rádi svátek Halloween nebo ne, jedno je jasný fakt, dýně k podzimu patří. Jednak je jejich doba sklizně a za druhé je jejich pěstování tak snadné, že snad každý, kdo má zahrádku už někdy nějakou dýni vypěstoval. Jenže dýně jsou vcelku velké a tak nastává další otázka, jak je zpracovat. Já si pro vás dnes připravila recept na klasický dýňový páj, nebo chcete-li koláč. A mimochodem, pokud byste rádi znali legendu o Jackovi, kvůli kterému se dlabou a rozsvěcují dýně, pak si počtěte TADY.

Dýňový páj

Potřebujeme:

  • listové těsto
  • smetanu ke šlehání
  • 2 vejce
  • cukr krupici (asi 1 hrnek)
  • vanilkový cukr

Na dřeň:

  • dužinu z 1 Hokkaido dýně
  • 3 jablka
  • pomerančovou kůru
  • cukr krupici (asi 1/2 hrnku)
  • koření – skořici, zázvor, badyán, hřebíček

Nejprve si natlačíme do formy listové těsto a dáme i s formou cca na hodinku do mrazáku, aby se nám pěkně zafixoval tvar.

Dýni zbavíme vnitřku s jadýrky, oloupeme slupku a nakrájíme na kostky. Jablko také oloupeme, zbavíme jádřince a nakrájíme. Obojí dáme do hrnce, přidáme nastrouhanou kůru z 1 pomeranče, mletou skořici, trochu mletého zázvoru a badyán s hřebíčkem dáme do sítka, abychom je po uvaření mohli z hrnce vytáhnout. Podlijeme vodou a na mírném ohni rozvaříme. Po uvaření ještě rozmixujeme ponorným mixérem na jemné pyré.

V míse ušleháme do pěny vejce s cukry a přidáváme dýňovou dřeň. Nakonec ještě vmícháme smetanu. Můžeme ještě podle chuti přidat cukr.

Rozehřejeme si troubu na 180 °C a vytáhneme formu z mrazáku. Položíme na ni pečící papír, na který nasypeme pro zatížení fazole, aby nám těsto nevyskočilo a drželo tvar. Dáme na 10 minut péct do rozehřáté trouby.

Teď nalijeme do formy dýňovou náplň, kterou jsme si předtím nachystali z dřeně, vajec a dalších surovin.

Pečeme při teplotě 180 °C 50 až 60 minut.

Koláč máme hotový a můžeme podávat se šlehačkou.

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *