Svatomartinské hodování

Martin vychází ze jména Mars, jehož nositelem je římský bůh války. Význam tohoto jména je tedy vykládán jako Martův či zasvěcený bohu Martovi, též jako bojovník či válečník. Martiny tedy jejich jméno předurčuje k tomu, aby byli stateční, odvážní, bojovní, ale též ochranitelští a jen tak něco si nenechali líbit.

Ať už jim říkáme Martin, Martínek, Marťas nebo Marty, jedno mají nositelé tohoto jména společné, mají slavného jmenovce, díky kterému si všichni pamatují, že slaví svátek 11. listopadu.

Život svatého Martina z Tours

Když se ve městě Sabaria, které leží na území dnešního Maďarska, roku 316 narodil, jeho otec, římský vojenský důstojník mu dal toto jméno právě kvůli římskému bohu války. I Martin se stal vojákem. Již během své vojenské kariéry se chystal ke křtu. Z té doby také pochází první zmínka o jeho lidskosti, a sice když se podělil s polonahým chudákem o svůj vojenský plášť a sám zůstal vystaven nepříznivému počasí. O Velikonocích roku 339 se nechal pokřtít. V armádě sloužil ještě dalších 15 let po tomto křtu.

V té době bylo zvykem, že císař dával vojákům peněžitý dar před tím, než vyrazili do boje. Martin tento dar v roce 354 odmítl a zároveň požádal o uvolnění z armády. Díky tomu se na něho začali ostatní vojáci dívat jako na zbabělce. Tento pohled na svou osobu se Martin rozhodl změnit. Vyrazil před vojskem vstříc nepřátelským germánským oddílům, místo zbraně si však vzal do ruky kříž. To působilo velmi lehkovážně, o to větší bylo překvapení jeho spolubojovníků, když proti němu vyjeli germánští vojáci, kteří žádali o mír. Mnozí to považovali za zázrak a Martinovo přání odejít z armády bylo vyslyšeno.

Po odchodu z armády zamířil do Poitiers, což je městečko ležící v jihofrancouzské vinařské oblasti kousek od Bordeaux. Zde si ho vzal pod patronát biskup Hilarius. Mnohým lidem se ale nelíbil Martinův přechod od armády k duchovní službě a moc ho neuznávali. Biskup Hilarius ho tedy nejprve ustanovil exorcistou a v této jeho funkci ho dále teologicky vzdělával. Když biskupa Hilaria poslali do vyhnanství, rozhodl se Martin pro poustevnický život. Když se Martin dozvěděl o opětovném návratu biskupa do Poitiers, vypravil se tam i on. Zde byl biskupem vysvěcen na jáhna a později i na kněze. Nevzdal se však poustevnického života a v této roli přibližoval evangelium venkovanům. Založil také mnišské komunity v Ligugé a v Marmoutier.

V roce 371 byl vysvěcen na biskupa Tours. I tehdy neopustil svůj skromný styl života, přibližoval víru těm nejprostším a zakládal malé venkovské kláštery. Po celý svůj život se stavěl na stranu nespravedlivě souzených, tvrdě vězněných a pomáhal postiženým, z čehož vychází i spousta legend o zázracích, které učinil. Jeho životním mottem bylo „Komu se v životě dobře daří, neměl by zapomínat na ty, kteří žijí v nouzi”

Martin zemřel v roce 397 ve věku 80-ti let. Jeho pohřeb se konal právě 11. listopadu v Tours. Byl mezi prvními, kdo byl svatořečen coby nemučedník.

Atributy, dle kterých ho poznáte, vycházejí z jeho života. Je to samozřejmě voják na koni a meč, pak také plášť a žebrák, biskupská mitra, berla a kniha a v neposlední řadě také husa.

Stal se patronem Francie, vojáků, jezdců, cestovatelů, pastýřů, chudáků, vězňů, abstinentů, vinařů, hoteliérů, krejčích, tkalců, koželuhů a kovářů.

Svatomartinská husa

S vysvěcením Martina na biskupa v Tours se pojí také jedna legenda. Martina sem vylákali pod jinou záminkou, protože věděli, že biskupem být nechce. Když se však Martin dozvěděl, co je pravým důvodem jeho návštěvy v Tours, schoval se do chlívku mezi husy. Ty však byly nevítaným hostem tak zaskočeny, že začaly hlasitě kejhat, a tím ho prozradily. Proto se husy staly tradičním svatomartinským pokrmem, aby tak počínání svých předchůdkyň odčinily. Husa je také jedním z Martinových atributů.

Pečená husa s levandulí a jablky

Suroviny: 1 husa, 2 – 3 střední jablka, 2 snítky levandule, 1 snítka tymiánu, sůl, celý kmín, muškátový oříšek, 6 – 9 hřebíček

Postup: Husu dočistíme, omyjeme a zbavíme křídel. Jablka oloupeme a zapíchneme do každého z nich po třech celých hřebíčcích. Takto nachystaná je vložíme do vnitřku husy. Husu položíme do pekáčku, dobře osolíme a nakmínujeme. Položíme na ni snítky levandule a tymiánu a podlijeme vodou. Troubu si rozpálíme na 180 °C a za stálého podlévání pečeme cca 3 až 4 hodiny do zlatova.

Po upečení vyjmeme z husy jablka, která zbavíme opatrně jádřinců i hřebíčků. Přidáme výpek z husy a vše rozmixujeme najemno. Nakonec ještě propasírujeme přes jemný cedník a máme hotovou omáčku. Husu servírujeme se zelím a knedlíkem, mírně podlitým jablečnou omáčkou.

Svatomartinské víno

Vzhledem k tomu, kde Martin z Tours pobýval během své duchovní služby, tedy v oblasti francouzské Bordeaux, není ani divu, že právě on se stal patronem vinařů. Souhrou náhod zemřel právě v době koštování mladého vína, a tak není divu, že právě jeho svátek se stal datem, kdy právě toto mladé víno otevíráme.

Svatomartinské víno je vůbec tím prvním, které ochutnáme ze sklizně daného roku. Je to víno suché, které je velmi svěží a ovocité, má lehkou barvu a obsah v alkoholu v nich je okolo 12%. Na svatého Martina jsou zralá teprve několik týdnů a otevírat by se měla přesně v 11 hodin. Svatomartinské víno může být bílé, červené i růžové, ale musí být vyrobeno pouze z raných odrůd, jako je například Veltlínské červené rané, Modrý Portugal nebo Svatovavřinecké.

Martinské rohlíky

Právě v tento den pekla mladá děvčata svým milým tzv. martinské rohlíky. Šlo o pečivo v podobě rohů a měly zachovat chlapcům mužnou sílu.

Svatomartinská sýpka neboli Bejkova svatba

V období svátku svatého Martina se konala oslava, kterou na Moravě nazývali Svatomartinská sýpka, v Čechách se pak nazývala Bejkova svatba. V tu dobu již hospodáři věděli, s jakým výsledkem hospodařili, a kolik si toho mohou dovolit odsypat obecním sluhům, jako byli ponocní nebo pastýři za jejich uplynulou službu. Ti na oplátku z těchto darů připravili hostinu, na kterou všechny hospodáře pozvali. To bylo znakem toho, že chtějí v obci pracovat i v nadcházejícím roce, pokud hospodáři pozvání na jejich oslavu přijali, znamenalo to, že s jejich službou počítají.

Svatomartinské slavnosti

Svatomartinské slavnosti jsou stále oblíbenější. Jsou doprovázeny nejen ochutnávkou mladého vína a někde i jeho svěcením, ale také je samozřejmě podávána svatomartinská husa, konají se trhy, někde též koncerty a různé kulturní akce.

Pranostiky

Se svatým Martinem je samozřejmě spjata celá řada pranostik.

„Svatý Martin přijíždí na bílém koni.“

„Je-li kobylka martinské husy hnědá, bude málo sněhu a na holo mrznout; je-li však bílá, bude hodně sněhu.“

„Na svatého Martina kouřívá se z komína.“

„Martin a Kateřina na blátě – vánoce na ledě.“

„Jaký den svatého Martina, taková též bude zima.“

„Na svatého Martina nejlepší je husina; pohleď na hruď i na kosti, poznáš, jaká zima se přihostí.“

„Na svatého Martina bývá dobrá peřina.“

Co vy a oslavy svatého Martina?

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *