Pracny

Jako dítě jsem měla pracny asi vůbec nejraději, protože se mi líbilo, že mají tak nezvykle vánoční tvary. Měli jsme totiž spoustu nelogických formiček, což mi připadalo velmi originální, třeba vánoční moucha, žába, humr nebo zajíc…

Potřebujeme:

  • 360 g hladké mouky
  • 180 g moučkového cukru
  • 240 g másla
  • 180 g strouhaných lískových oříšků
  • 50 dkg strouhané čokolády na vaření
  • 1 celé vejce
  • Špetka skořice
  • 1 hřebíček
  • Kůra z ½ citronu
  • Na obalení – moučkový cukr s přidaným vanilkovým cukrem

Do mísy prosejeme mouku a moučkový cukr. Přidáme změklé máslo, vejce, strouhané oříšky a čokoládu, špetku skořice a rozdrcený hřebíček. Citron vydrhneme kartáčkem a vodou, osušíme a nastrouháme na jemno kůru k ostatním surovinám. Vypracujeme těsto, zabalíme do potravinářské fólie a necháme v lednici 2 hodiny odpočinout.

Formičky vymažeme máslem a vytřeme papírovým ubrouskem, aby nám v nich moc másla nepřebývalo. Do takto nachystaných formiček natlačíme těsto. Až budeme dělat další várku, už stačí jen formičky vytřít papírovým ubrouskem od přebytečných drobků z předchozího pečení, zůstanou dostatečně mastné, aby se daly dobře vyklopit.

Pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 180 °C přibližně 12 – 14 minut. Tím, že je tohle těsto tmavé a v docela vysoké vrstvě, hůř se odhaduje, kdy je upečené. Jednoduchý trik je zkusit na těsto lehce zatlačit prstem, a když se nenoříme, jsou pracny hotové.

Necháme chvilku odstát, aby šly dobře vyklopit, a ještě teplé obalujeme v moučkovo-vanilkovém cukru.

Přidejte komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *