Domácí je domácí, proto vám přinášíme tři tipy na zajímavé pečivo, které si můžeme upéct i sami doma během víkendu – karlovarské rohlíky, celozrnné muffiny a bagely.
Karlovarské rohlíky
Ingredience:
- 1 kg hladké pšeničné mouky Pernerky
- 20 g soli
- 20 g cukru
- 420 ml vlažné vody
- 42 g droždí (kostka)
- 250 g rozpuštěného sádla + navíc 1 lžíce na potření
- 3 PL mléka
Postup:
- Nejprve si do mističky dáme vlažné mléko (ne studené a ne horké) přidáme lžičku cukru a rozdrobíme droždí. Promícháme a necháme vzejít kvásek – cca 15 minut. (mističku přikryjeme třeba utěrkou).
- Do mísy nasypeme všechny ostatní ingredience a nakonec kvásek. V robotu nebo ručně uhněteme hladké těsto. Těsto necháme na teplém místě kynout cca 40 minut.
- Vykynuté těsto rozdělíme na tři díly. Z každého dílku vyválíme kruh, který je tlustý cca 0,5 cm. Rozdělíme na šestiny a každý trojúhelníček srolujeme od delší strany ke špičce.
- Rohlíček rukou přitlačíme a jednu stranu nastřihneme na více místech. Tvarujeme podkovy a necháme na plechu ještě 20 minut kynout.
- Potřeme sádlem. Pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů cca 15 minut.
Celozrnné anglické muffiny
Ingredience:
- 500 g špaldové celozrnné hladké mouky Pernerka
- 250 ml mléka
- 1 vejce
- hrst nasekaných bylinek (bazalka, oregano, tymián)
- ½ lžičky drceného kmínu
- 2 lžíce oleje
- lžička cukru
- lžička soli
- sáček sušeného droždí
Postup:
- Nejprve si připravíme kvásek tak, že do velké mísy nalijeme mléko, přidáme sušené droždí, cukr, polovinu množství mouky (250 g) a vše umícháme v hladké tekuté těstíčko. Mísu přikryjeme utěrkou a necháme v těstě vzejít kvasnice.
- Mezitím si do druhé mísy prosejeme zbylou mouku, zamícháme do ní sůl, kmín, nasekané bylinky, přidáme vejce a olej a vše promícháme.
- Obě směsi spojíme. Nejlépe to uděláme tak, když tekutý kvásek nalijeme do sypké směsi. Těsto vařečkou promícháme a zbytek přenecháme robotu. Za pomoci háku necháme těsto hníst na střední rychlost cca 10 minut, dokud se všechny suroviny pěkně nespojí a těsto bude méně lepivé. Poté si těsto přendáme na pomoučený vál a ručně jej ještě dalších 10 minut propracováváme, dokud nevznikne hladké těsto.
- Vypracované těsto přikryjeme utěrkou a necháme jej v míse kynout 1 hodinu.
- Vykynuté těsto vyválíme asi 1 cm silně a tvořítkem na koblihy nebo hrníčkem z něj vykrájíme kolečka, která necháme na dobře pomoučeném vále ještě 30 minut vykynout.
- Na plotně necháme rozehřát lívanečník a připravené muffiny na něm z každé strany zvolna opékáme cca 5 minut.
- Anglické muffiny podélně rozkrojíme a plníme dle chuti.
TIP: Hotové muffiny podélně rozřízněte a naplňte je například oblíbenou pomazánkou, polníčkem, rajčetem, anglickou slaninou a volským okem.
Celozrnné bagely
Ingredience:
- 450 pšeničné celozrnné hladké mouky Pernerka
- 3 PL cukru
- 1 ČL soli
- Sáček sušeného droždí 8g
- 300 g vody
- Na posypání směs oblíbených semínek
Postup:
- Necháme vzejít kvásek – smícháme 100 g vody, 1 PL cukru a droždí.
- Do mísy od robotu nasypeme všechny ostatní ingredience včetně kvásku. Zaděláme hladké těsto. Těsto může lepit – to je v pořádku. Lehce potřeme olejem a přikryjeme utěrkou. Necháme kynout do zdvojnásobení svého objemu, trvá to cca 45 minut.
- Poté rozdělíme na 10 bochánků. Vytvoříme kuličky a vařečkou uprostřed uděláme ďolíček. Prsty ještě vytvarujeme.
- Do vroucí vody přidáme 2 PL zbývajícího cukru a vložíme bagel. Vaříme cca 1-2 minutky.
- Bagely položíme na utěrku a necháme okapat. Přendáme na plech, posypeme semínky.
- Poté pečeme v předehřáté troubě na 220 stupňů cca 15 minut.