Domácí pšeničné a špaldové pečivo

Domácí je domácí, proto vám přinášíme tři tipy na zajímavé pečivo, které si můžeme upéct i sami doma během víkendu – karlovarské rohlíky, celozrnné muffiny a bagely.

Karlovarské rohlíky

Ingredience:

  • 1 kg hladké pšeničné mouky Pernerky
  • 20 g soli
  • 20 g cukru
  • 420 ml vlažné vody
  • 42 g droždí (kostka)
  • 250 g rozpuštěného sádla + navíc 1 lžíce na potření
  • 3 PL mléka

Postup:

  1. Nejprve si do mističky dáme vlažné mléko (ne studené a ne horké) přidáme lžičku cukru a rozdrobíme droždí. Promícháme a necháme vzejít kvásek – cca 15 minut. (mističku přikryjeme třeba utěrkou).
  2. Do mísy nasypeme všechny ostatní ingredience a nakonec kvásek. V robotu nebo ručně uhněteme hladké těsto. Těsto necháme na teplém místě kynout cca 40 minut.
  3. Vykynuté těsto rozdělíme na tři díly. Z každého dílku vyválíme kruh, který je tlustý cca 0,5 cm. Rozdělíme na šestiny a každý trojúhelníček srolujeme od delší strany ke špičce.
  4. Rohlíček rukou přitlačíme a jednu stranu nastřihneme na více místech. Tvarujeme podkovy a necháme na plechu ještě 20 minut kynout.
  5. Potřeme sádlem. Pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů cca 15 minut.

Celozrnné anglické muffiny

Ingredience:

  • 500 g špaldové celozrnné hladké mouky Pernerka
  • 250 ml mléka
  • 1 vejce
  • hrst nasekaných bylinek (bazalka, oregano, tymián)
  • ½ lžičky drceného kmínu
  • 2 lžíce oleje
  • lžička cukru
  • lžička soli
  • sáček sušeného droždí

Postup:

  1. Nejprve si připravíme kvásek tak, že do velké mísy nalijeme mléko, přidáme sušené droždí, cukr, polovinu množství mouky (250 g) a vše umícháme v hladké tekuté těstíčko. Mísu přikryjeme utěrkou a necháme v těstě vzejít kvasnice.
  2. Mezitím si do druhé mísy prosejeme zbylou mouku, zamícháme do ní sůl, kmín, nasekané bylinky, přidáme vejce a olej a vše promícháme.
  3. Obě směsi spojíme. Nejlépe to uděláme tak, když tekutý kvásek nalijeme do sypké směsi. Těsto vařečkou promícháme a zbytek přenecháme robotu. Za pomoci háku necháme těsto hníst na střední rychlost cca 10 minut, dokud se všechny suroviny pěkně nespojí a těsto bude méně lepivé. Poté si těsto přendáme na pomoučený vál a ručně jej ještě dalších 10 minut propracováváme, dokud nevznikne hladké těsto.
  4. Vypracované těsto přikryjeme utěrkou a necháme jej v míse kynout 1 hodinu.
  5. Vykynuté těsto vyválíme asi 1 cm silně a tvořítkem na koblihy nebo hrníčkem z něj vykrájíme kolečka, která necháme na dobře pomoučeném vále ještě 30 minut vykynout.
  6. Na plotně necháme rozehřát lívanečník a připravené muffiny na něm z každé strany zvolna opékáme cca 5 minut.
  7. Anglické muffiny podélně rozkrojíme a plníme dle chuti.

TIP: Hotové muffiny podélně rozřízněte a naplňte je například oblíbenou pomazánkou, polníčkem, rajčetem, anglickou slaninou a volským okem.

Celozrnné bagely

Ingredience:

  • 450 pšeničné celozrnné hladké mouky Pernerka
  • 3 PL cukru
  • 1 ČL soli
  • Sáček sušeného droždí 8g
  • 300 g vody
  • Na posypání směs oblíbených semínek

Postup:

  1. Necháme vzejít kvásek – smícháme 100 g vody, 1 PL cukru a droždí.
  2. Do mísy od robotu nasypeme všechny ostatní ingredience včetně kvásku. Zaděláme hladké těsto. Těsto může lepit – to je v pořádku. Lehce potřeme olejem a přikryjeme utěrkou. Necháme kynout do zdvojnásobení svého objemu, trvá to cca 45 minut.
  3. Poté rozdělíme na 10 bochánků. Vytvoříme kuličky a vařečkou uprostřed uděláme ďolíček. Prsty ještě vytvarujeme.
  4. Do vroucí vody přidáme 2 PL zbývajícího cukru a vložíme bagel. Vaříme cca 1-2 minutky.
  5. Bagely položíme na utěrku a necháme okapat. Přendáme na plech, posypeme semínky.
  6. Poté pečeme v předehřáté troubě na 220 stupňů cca 15 minut.

Přidejte komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *