Domácí švestková povidla

Výroba povidel má u nás obrovskou tradici, v minulosti se na ní mnohdy podílela i celá vesnice. Povidla se vařila v kameninových nádobách a používaly se švestky i s peckami, které se poté ze sítě vybíraly březovým koštětem. Švestky prostě neodmyslitelně patří k české tradici a můžeme je najít ve spoustě tradičních pokrmů. My jsme si pro vás připravili jednoduchý recept na domácí švestková povidla pečená v troubě případně na sporáku

Domácí švestková povidla

Suroviny na 4–5 menších skleniček:

  • Švestky               5000 g
  • Cukr krystal        1200 g
  • Vinný ocet          130 ml
  • Skořice celá        1 ks
  • Badyán                2 ks
  • Rum                     40 ml

Postup

Švestky pečlivě omyjte, vypeckujte a nakrájejte na větší kousky. V pekáči smíchejte švestky s cukrem a octem a nechte nejlépe do druhého dne odstát. Druhý den přidejte koření a vařte v troubě na 140 °C cca 3-4 hodiny. Během pečení občas promíchejte. Po vyjmutí z trouby nechte vystydnout, vyjměte koření a promixujeme tyčovým mixérem. Povidla přemístěte do, uložte ji do chladu a druhý den stejný postup opakujte, aby se z povidel odpařila veškerá tekutina. Na závěr vmíchejte do povidel rum. Takto připravená povidla můžete plnit do sklenic.

Kuchařské techniky

  • Povidla můžeme samozřejmě vařit i v hrnci na sporáku, který má silné dno a marble povrch odolný proti oděru a připalování.
  • Na přípravu povidel je dobré mít švestky opravdu zralé až přezrálé, ale zároveň zdravé.
  • Při vaření můžete v povidlech nechat pár pecek, které před mixováním vyjmeme.

Tipy na kuchyňské náčiní, které můžete využít

Praktická sada dóz Lamart LT6012

Uchovávejte potraviny dlouhodobě čerstvé a chutné. Vložte je do chladničky nebo mrazničky v kvalitních skleněno-plastových dózách Lamart LT6012. Ta obsahuje tři kusy dóz s objemem 320, 520 a 800 ml. Vyrobeny jsou z odolného sklad a plastu s kvalitním silikonovým těsněním, to zaručuje, že jsou dózy jak vzduchotěsné, tak i vodotěsné a potraviny si tak zachovají maximální kvalitu i při uložení do lednice. Dózy jsou odolné teplotám od -20 do +110 °C, můžete je proto vložit nejen do ledničky, ale i mrazničky nebo do mikrovlnné trouby.
Doporučená cena 269 Kč.

Krájecí deska s ostřičem na nože Lamart LT2061

Krájecí deska Lamart LT2061 je vyrobena z bambusového materiálu. Obsahuje i ostřič na nože s wolframovým nerezovým ramene, který zostřuje čepele.
Doporučená cena 189 Kč.

Nepřilnavý kastrol s poklicí Lamart LT1138

Kastrol Lamart ROCK LT1138 se díky svému designu a širokému využití hodí do každé kuchyně. Můžete ho použít na všech typech sporáků včetně indukce. Je vyroben z vysoce odolného hliníku a má objem 3 litry. Vnitřní povrch marble je vysoce odolný a nepřilnavý. Součástí balení je skleněná poklice, díky níž budete mít perfektní přehled o průběhu vaření. Disponuje také otvorem pro unikání páry. Aby se s ním snadno manipulovalo, je Lamart ROCK vybaven soft rukojetí, která je velmi příjemná na dotek.
Doporučená cena 569 Kč.

Přidejte komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *