Potřebujeme:
- 420 g hladké mouky
- 280 g másla
- 140 g moučkového cukru
- 2 žloutky
- 5 – 6 lžic mléka
- 40 g kakaa
- 80 g mletých mandlí
- Špetka skořice
- 1 vanilkový lusk
Do mísy prosejeme mouku a moučkový cukr. Přidáme změklé máslo, žloutky, mléko, kakao, mandle a skořici. Vanilkový lusk podélně rozkrojíme, vyškrábneme zrníčka a přidáme k ostatním surovinám. Vypracujeme těsto, zabalíme do potravinářské fólie a necháme v lednici 2 hodiny odpočinout. Na pomoučeném vále pak vyválíme placku, ze které vykrajujeme kolečka.
Na plech dáme pečicí papír a pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 180 °C přibližně 8 minut.
Po vychladnutí lepíme krémem, polijeme čokoládou a zdobíme dle chuti.
Na krém:
- 100 g mletých mandlí
- 10 polévkových lžic mléka
- 150 g másla
- 210 g moučkového cukru
- 4 žloutky
Do mletých mandlí přidáme 10 lžic horkého mléka a zamícháme, čímž nám vznikne mandlová kaše. Změklé máslo vyšleháme s cukrem a žloutky, potom přidáváme postupně mandlovou kaši. Hotový krém dáme odpočinout do lednice.
Pak už stačí jen kolečka slepit krémem, namočit v čokoládě a dozdobit podle své fantazie.