Jedna z nejlepších kombinací chutí vůbec je podle mého spojení hovězího masa a kořenové zeleniny. Receptů, které tohoto spojení využívají, je mnoho a tady je jeden z nich.
Potřebujeme:
- 1 ½ kg hovězího zadního
- 1 velká cibule
- ½ většího celeru
- 1 petržel
- 2 střední mrkve
- 2 dl červeného vína
- Máslo
- Sůl, pepř
- Do sítka – celý pepř, pár natrhaných bobkových listů, nové koření, pár kuliček jalovce
V hlubším pekáčku na másle zpěníme na jemno nakrájenou cibuli, přidáme na kostky nakrájené hovězí, osolíme, opepříme a osmahneme ze všech stran. Stáhneme z plotýnky, přisypeme na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu, sítko s kořením, ještě přisolíme, přilijeme víno a zalijeme studenou vodou tak, aby bylo maso do ¾ ponořené. Pekáč přikryjeme a vložíme do trouby předehřáté na 180 °C. Za občasného promíchání pečeme, dokud maso nezměkne. Během pečení musíme občas přilít vodu, aby bylo maso stále stejně ponořené.
Jakmile je maso měkké, vyjmeme ho, stejně jako sítko s koření. Výpek a zeleninu rozmixujeme na jemno. Podáváme s bramborovou kaší. K bramborám můžeme přitom přikrájet tu druhou půlku celeru, která nám zůstala.