Všichni přemýšlíme, čím potěšíme své blízké. Pokud máte ve svém okolí někoho, kdo s nadšením vaří, přinášíme vám tipy na pár skvělých kuchařek, které jistě ocení.
Téměř zapomenuté recepty
Autorka: Michaela Smolová
Autorka vybrala ze svých sešitů s recepty babiček ty nejlepší a chtěla, aby zůstaly zachovány nejen pro její dceru, ale i pro širší veřejnost. A díky tomu světlo světa spatřila tato úžasná kuchařka, která na nás dýchne našim dětstvím, vzpomínkami na dobroty, které nám pekly naše babičky. Hned úvodní kapitola vánočních receptů ve mně vzbudila totální nostalgii a nejinak tomu bylo i v dalších kapitolách, kde nám autorka představuje slavnostní a víkendové recepty, upečeme si s ní chleba a pečivo, podíváme se na typické podzimní záležitosti, na drobné mlsání zde máme kapitolu se sušenkami a nesmí chybět ani sirupy, zavařeniny a nápoje.
Více o knize na https://www.grada.cz/temer-zapomenute-recepty-12478/
Fermentace
Kvašené potraviny pro zdravý život
Autorka: Holly Davis
Co má společného váš oblíbený farmářský sýr s kváskovým chlebem s křupavou kůrčičkou, sklenkou perlivého domácího zázvorového piva nebo miskou marinovaných oliv? Odpověď zní, že jde ve všech případech o produkty fermentace – procesu, jímž se s pomocí „hodných“ bakterií uchovávají potraviny a proměňují se v jedinečně lahodné pokrmy a nápoje, které pozoruhodným způsobem prospívají našemu zdraví.
Díky rostoucímu povědomí o tom, jak zásadně jídla bohatá na probiotika působí na naši fyzickou a duševní pohodu, dnes prastaré umění fermentace prochází obrodou. Když vezmete v úvahu ještě potěšení z domácí výroby fermentovaných potravin a její jednoduchost a hospodárnost, není divu, že si mačkáním, nakládáním a lahvováním prošlapáváme cestu ke zdravějšímu zažívání a hlubšímu vztahu k vlastní výživě.
Průkopnice na poli přirozených potravin Holly Davisová se s námi v této rozsáhlé sbírce dělí o více i méně známé recepty a o svou moudrost a zkušenosti nabyté během více než 40 let výuky fermentačních technik po celém světě. Díky jejímu laskavému a svědomitému vedení si jistě doma najdete místo na jeden či více fermentovaných výrobků, které rozezpívají vaše srdce i žaludek.
Více o knize na https://www.grada.cz/fermentace-12388/
Udíme a grilujeme
smokery a multifunkční grily
Autor: Markus Kaufer
Jen u málokteré volnočasové aktivity došlo u nás v posledních letech k tak razantnímu vývoji, jako je tomu u témat spojených s grilováním a barbecue. Vedle stále stoupajícího množství nově vznikajících metod a technik přípravy pokrmů a s tím souvisejících kreativních receptů stojí v popředí popularity tohoto hobby možnost zpomalení po hektickém všedním dnu, příprava jídla na čerstvém vzduchu, společná setkávání s rodinou a přáteli a v neposlední řadě uspokojení prapůvodních instinktů spojených s ohněm a kouřem.
S rostoucí oblibou grilování se u nadšených příznivců tohoto koníčku automaticky dostávají do ohniska zájmu také speciální způsoby přípravy pokrmů, jako například barbecue.
Při barbecue se pokrmy připravují s využitím postupů založených na nižším žáru, které spočívají v udržování konstantních teplot v rozmezí 90 až 120 °C a při kterých se na ohni přímo spaluje dřevo. K takové přípravě se většinou používá multifunkční gril zvaný smoker, který nám umožňuje přímou kontrolu ohně, a tím i žáru a teplot v místě, kde se pokrmy grilují.
Touto knihou se vám dostává do ruky přehled různých typů multifunkčních grilů a udíren, pomůcek a příslušenství i tipů a triků k udržování požadované teploty, stejně jako obsáhlá část s recepty tak, abyste brzy i vy mohli jako pravý „pitmaster“ na své zahradě úspěšně prezentovat ohromující výsledky svého barbecue umění a nabídnout lahůdky, jako je klasické trhané vepřové se salátem coleslaw, sladká a kořeněná žebírka, BBQ volská líčka, cheeseburger s whisky BBQ omáčkou, sladká a pikantní žebra, hot wings, trhaný kuřecí burger, uzený losos, uzený bramborový salát či bylinkový chléb.
Více o knize na https://www.grada.cz/udime-a-grilujeme-12454/