Období, kdy se střídají teploty jako právě teď, je ideální doba na nachlazení, pšikání, rýmičky a kašlíčky. Když už vás něco takového postihne, není nic lepšího než si zalézt k misce silného kuřecího vývaru.
Na vývar potřebujeme:
- Kuřecí hřbet a 2 kuřecí stehna
- 1 cibule
- Pár stroužků česneku (podle síly)
- 1 celer
- 2 střední kořenové petržele
- 2 větší mrkve
- Snítky petrželky kudrnky
- Snítky libečku
- Sůl
- Celý pepř
Na vývar je nejlépe založit hned jak ráno vstanete, protože potřebuje čas. Všechnu zeleninu očistíme a oloupeme. Do velkého hrnce dáme kuřecí hřbet a dvě stehna i s kostmi a kůží, cibuli, pár stroužků česneku, půlku celeru, jednu petržel a jednu mrkev, dvě snítky petrželky, jednu snítku libečku, sůl a pár kuliček černého pepře. Jiné koření nedávám, veškerou chuť udělá maso, zelenina a bylinky. Zalijeme studenou vodou, zapneme na nejmenší plamen a pomalu vaříme, dokud nepůjde maso od kosti.
Zbylou zeleninu, tedy druhou půlku celeru, jednu petržel a jednu mrkev si oškrábeme a nakrájíme na kostičky, zatím odložíme do misky.
Než se vývar uvaří, nachystáme si vajíčko. Nevím, jak se mu říká jinak, tuhle zavářku dělávala moje babička a naše děti mu prostě říkají hranaté.
Na zavářku potřebujeme:
- 5 – 6 vajec
- Trochu mléka
- Sůl
Vejce vyšleháme s trochou mléka, osolíme a vlijeme do igelitového pytlíku, který dobře zavážeme, aby se do něj nedostala voda. Vložíme do hrnce s horkou vodou a vaříme cca 10 minut. Pak odstavíme a ještě necháme cca 10 minut ve vodě, abychom měli jistotu, že je vajíčko opravdu uvařené i uvnitř. Nakonec ho vysypeme z pytlíku a nakrájíme na kostičky.
Až je vývar hotový, přecedíme ho. Do čistého vývaru vsypeme nachystanou nakrájenou zeleninu, nasekanou petrželku a libeček a postavíme zpátky na plotnu. Ze sítka, přes které jsme vývar cedili, vybereme jen kuře. Rozvařenou zeleninu apod. vyhodíme. Maso obereme, nakrájíme a vložíme zpět do vývaru. Pomalu vaříme, dokud zelenina nezměkne. Stáhneme z plotny a nakonec přidáme nakrájené vajíčko.