Linecké slepované

Pokud některé cukroví patří k vánoční klasice, pak je to rozhodně, vedle vanilkových rohlíčků, linecké slepované.

Potřebujeme:

  • 420 g hladké mouky
  • 200 g másla
  • 150 g moučkového cukru
  • 1 celé vejce
  • 2 vařené žloutky
  • ¼ prášku do pečiva
  • Kůra z ½ citronu
  • Na slepení – džem
  • Na obalení – moučkový cukr

Do mísy prosejeme mouku a moučkový cukr. Přidáme změklé máslo, vejce, vařené žloutky a prášek do pečiva. Citron vydrhneme kartáčkem a vodou, osušíme a nastrouháme na jemno kůru k ostatním surovinám.

Vypracujeme těsto, zabalíme do potravinářské fólie a necháme v lednici 2 hodiny odpočinout. Na pomoučeném vále pak vyválíme placku, ze které vykrajujeme vybrané tvary. Nesmíme zapomenout, že je budeme lepit k sobě, takže v případě nepravidelných tvarů je musíme dávat tak, aby nám pak pasovali k sobě (například dva kapry vždy tlamičkami k sobě). Do horního dílu pak vykrajujeme malé otvory, kterými bude vidět marmeláda.

Na plech dáme pečicí papír a pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 180 °C přibližně 10 minut.

Po vychladnutí lepíme marmeládou, nejlepší je trochu kyselejší jako malinová nebo rybízová. Slepené pak obalíme v moučkovém cukru.

Linecké můžeme také polévat čokoládou, což mě osobně chutná, ale u mých strávnických konzervativců se to nesetkalo s nadšením, tak jsem se zase vrátila jen k moučkovému cukru.

Přidejte komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *