Pokud některé cukroví patří k vánoční klasice, pak je to rozhodně, vedle vanilkových rohlíčků, linecké slepované.
Potřebujeme:
- 420 g hladké mouky
- 200 g másla
- 150 g moučkového cukru
- 1 celé vejce
- 2 vařené žloutky
- ¼ prášku do pečiva
- Kůra z ½ citronu
- Na slepení – džem
- Na obalení – moučkový cukr
Do mísy prosejeme mouku a moučkový cukr. Přidáme změklé máslo, vejce, vařené žloutky a prášek do pečiva. Citron vydrhneme kartáčkem a vodou, osušíme a nastrouháme na jemno kůru k ostatním surovinám.
Vypracujeme těsto, zabalíme do potravinářské fólie a necháme v lednici 2 hodiny odpočinout. Na pomoučeném vále pak vyválíme placku, ze které vykrajujeme vybrané tvary. Nesmíme zapomenout, že je budeme lepit k sobě, takže v případě nepravidelných tvarů je musíme dávat tak, aby nám pak pasovali k sobě (například dva kapry vždy tlamičkami k sobě). Do horního dílu pak vykrajujeme malé otvory, kterými bude vidět marmeláda.
Na plech dáme pečicí papír a pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 180 °C přibližně 10 minut.
Po vychladnutí lepíme marmeládou, nejlepší je trochu kyselejší jako malinová nebo rybízová. Slepené pak obalíme v moučkovém cukru.
Linecké můžeme také polévat čokoládou, což mě osobně chutná, ale u mých strávnických konzervativců se to nesetkalo s nadšením, tak jsem se zase vrátila jen k moučkovému cukru.