Tenhle recept jsem na dlouho odložila, ale teď jsem se k němu opět vrátila a udělala jsem dobře. Ve spojení s pařížským krémem jsou totiž výborné.
Potřebujeme:
- 400 g hladké mouky
- 180 g másla
- 80 g moučkového cukru
- 2 lžíce smetany (min. 33%)
- 120 g mletých mandlí
- 1 vejce
- Na namáčení – čokoláda na vaření
Do mísy prosejeme mouku a moučkový cukr. Přidáme změklé máslo, smetanu, vejce a mleté mandle. Vypracujeme těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a necháme v lednici alespoň 2 hodiny odpočinout.
Pokud máte plechové trubičky, je třeba je natřít máslem a utřeme papírovým ubrouskem, aby nám na nich moc másla nepřebývalo. Až budeme dělat další várku, už stačí jen trubičky utřít papírovým ubrouskem od přebytečných drobků z předchozího pečení, zůstanou dostatečně mastné, aby se z nich daly upečené dobře stáhnout. Pokud máte teflonové, nic se s nimi dělat nemusí.
Z těsta vykrojíme placky a z nich buď nakrájíme proužky, kterými trubičku šikmo obmotáváme. Nebo si ze čtvrtky vytvoříme obdélník, který má jednu stranu o kousek kratší, než je délka trubičky, a druhou stranu, která je o kousek delší, než je její obvod. Tuto šablonu pak přiložíme na těsto, vykrojíme a obmotáme trubičku, přesah trochu přimáčkneme, aby bylo těsto kolem dokola hladké.
Pečeme při teplotě 180 °C přibližně 12 – 14 minut. Necháme trochu vychladnout a vytáhneme plechovou trubičku. Pokud jde některá hůř, chytím si její okraj kleštěmi.
Vychladlé trubičky máčíme v čokoládě a necháme na mřížce zatuhnout.
Na krém:
- 500 ml smetany (min. 33%)
- 200 g čokolády na vaření
- 5 lžic cukru (třtinový nebo krupice)
- 250 g másla
Smetanu s cukrem přivedeme k varu, přidáme do ní čokoládu, kterou za stálého míchání necháme rozpustit do hladka. Stáhneme z plotny a necháme vychladnout. Změklé máslo vyšleháme a postupně do něj vmícháme čokoládovou smetanu. Vyšleháme do hladka, dáme do lednice odpočinout a hotovým krémem pak pomocí zdobícího sáčku plníme trubičky.