Potřebujeme:
- 400 g hladké mouky
- 250 g másla
- 180 g moučkového cukru
- 1 vanilkový lusk
- 1 celé vejce
- 1 žloutek
- Na namáčení – čokoláda
Do mísy prosejeme mouku a moučkový cukr. Přidáme změklé máslo, vejce a žloutek. Vanilkový lusk podélně rozkrojíme, vyškrábneme zrníčka a přidáme k ostatním surovinám. Vypracujeme těsto, zabalíme do potravinářské fólie a necháme v lednici 2 hodiny odpočinout. Na pomoučeném vále pak vyválíme placku, ze které vykrajujeme kolečka.
Na plech dáme pečicí papír a pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 180 °C přibližně 8 minut.
Po vychladnutí lepíme krémem, polijeme čokoládou a zdobíme dle chuti.
Na krém:
- 300 ml mléka
- 1 čokoládový pudinkový prášek
- 5 lžic cukru (třtinový nebo krupice)
- 100 g čokolády na vaření
- 250 g másla
Odměříme si 300 ml mléka. Část si odlijeme do hrnku, ve kterém rozkvedláme pudinkový prášek, zbytek dáme vařit s 5 lžícemi cukru. Jakmile se mléko ohřeje, vlijeme rozkvedlaný pudinkový prášek a uvaříme pudink. Do ještě horkého vmícháme čokoládu, až se úplně rozpustí. Pudink necháme za občasného promíchání vychladnout. Změklé máslo vyšleháme a postupně do něho vmícháváme pudink, jakmile má stejnou teplotu jako máslo. Krém dáme odpočinout do lednice.
Pak už stačí jen kolečka slepit krémem, namočit v čokoládě a dozdobit podle své fantazie.