Jak jsem psala u některých dřívějších receptů, peču podle babiččiných receptů, které si někdy lehce pozměním. To ovšem neplatí o tomto receptu, do kterého se neodvažuji rýpnout. Za svůj život jsem totiž ochutnala spoustu ořechů, ale tyhle jsou bez nadsázky ty nejlepší, protože ořechověji už to asi vážně nejde.
Potřebujeme:
- 160 g hladké mouky
- 140 g másla
- 70 g moučkového cukru
- 70 g mletých vlašských ořechů
- 1 žloutek
Ze všech ingrediencí vypracujeme těsto a necháme ho přes noc odpočinout v lednici. Formičky nejprve lehce vymažu papírovým ubrouskem s máslem. Nesmí na nich máslo zůstat, jen musí být mastné. Potom namačkáme těsto do formiček ořechů tak, aby těsto kopírovalo tvar formičky a uprostřed byl důlek. Pečeme při teplotě 180 °C přibližně 10 minut. Ořechy jsou upečené, když mají okraje světle hnědou barvu. Nevyklepáváme hned, ale naskládáme formičky na mokrou utěrku a vyklopíme po vychladnutí.
Na krém:
- 50 g másla
- 70 g moučkového cukru
- 50 g mletých vlašských ořechů
- 5 lžic mléka
- 2 žloutky
Do mletých ořechů přidáme 5 lžic horkého mléka a zamícháme, čímž nám vznikne ořechová kaše. Mléko musí být opravdu horké, aby nám ořechy zpařilo a ty pak v krému nezhořknou. Změklé máslo vyšleháme s cukrem a žloutky, potom přidáváme postupně ořechovou kaši. Hotový krém dáme vychladnout do lednice. Ořechy plním zdobicím sáčkem.