Ořechy

Jak jsem psala u některých dřívějších receptů, peču podle babiččiných receptů, které si někdy lehce pozměním. To ovšem neplatí o tomto receptu, do kterého se neodvažuji rýpnout. Za svůj život jsem totiž ochutnala spoustu ořechů, ale tyhle jsou bez nadsázky ty nejlepší, protože ořechověji  už to asi vážně nejde.

Potřebujeme:

  • 160 g hladké mouky
  • 140 g másla
  • 70 g moučkového cukru
  • 70 g mletých vlašských ořechů
  • 1 žloutek

Ze všech ingrediencí vypracujeme těsto a necháme ho přes noc odpočinout v lednici. Formičky nejprve lehce vymažu papírovým ubrouskem s máslem. Nesmí na nich máslo zůstat, jen musí být mastné. Potom namačkáme těsto do formiček ořechů tak, aby těsto kopírovalo tvar formičky a uprostřed byl důlek.  Pečeme při teplotě 180 °C přibližně 10 minut. Ořechy jsou upečené, když mají okraje světle hnědou barvu. Nevyklepáváme hned, ale naskládáme formičky na mokrou utěrku a vyklopíme po vychladnutí.

Na krém:

  • 50 g másla
  • 70 g moučkového cukru
  • 50 g mletých vlašských ořechů
  • 5 lžic mléka
  • 2 žloutky

Do mletých ořechů přidáme 5 lžic horkého mléka a zamícháme, čímž nám vznikne ořechová kaše. Mléko musí být opravdu horké, aby nám ořechy zpařilo a ty pak v krému nezhořknou. Změklé máslo vyšleháme s cukrem a žloutky, potom přidáváme postupně ořechovou kaši. Hotový krém dáme vychladnout do lednice. Ořechy plním zdobicím sáčkem.

Přidejte komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *