Vánoční cukroví peču podle receptů od mé babičky, která ho prostě jako každá babička měla nejlepší. Časem jsem si některý upravila k obrazu svému, ale vždy jen proto, že některé suroviny nebyly za jejích dob v obchodě dostupné. Například u tohoto receptu asi těžko tenkrát mohla najít v regálech vanilkový lusk.
Potřebujeme:
- 400 g hladké mouky
- 280 g másla
- 140 g moučkového cukru
- 140 g mletých lískových oříšků
- 1 vanilkový lusk
- 1x žloutek
- Na obalení – moučkový cukr s přidaným vanilkovým cukrem
Do mísy prosejeme mouku a moučkový cukr. Přidáme změklé máslo, žloutek a pomleté lískové oříšky. Vanilkový lusk podélně rozkrojíme, vyškrábneme zrníčka a přidáme k ostatním surovinám. Vypracujeme těsto, zabalíme do potravinářské fólie a necháme v lednici 2 hodiny odpočinout.
Z těsta pak tvoříme rohlíčky, tady jsem si to také trochu upravila, zatímco moje babička rohlíčky „šoulala“ ručně, já je dělám strojkem.
Na plech dáme pečicí papír a pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 180 °C přibližně 10 minut až rohlíčky zezlátnou.
Ještě teplé obalujeme v moučkovo-vanilkovém cukru.