Není pochyb o tom, že maso je klíčovou součástí jídelníčku. Nic však není tak jasné, jak se zdá. Vegetariáni by vám vysvětlili, jak to s tím masem je. Na druhé straně jsou i mnozí výživoví experti, kteří opravdu neradí maso z jídelníčku zcela odstranit. Ať už je pravda jakákoliv, jisté je, že z hlediska stravy platí okřídlené:
nic se nemá přehánět, a to ani s masem v jídelníčku.
Maso má totiž vyšší obsah tuku a horší stravitelnost. Jednoduše by se dalo říct, že na dlouho zatěžuje zažívací trakt a bere tak organismu energii, která by se dala využít jinde. Jen si vzpomeňte na známou únavu po jídle, zvláště po typickém jídle českého jídelníčku, kde je masa nadmíru.
Není maso jako maso
Češi obecně patří k velkým milovníkům a konzumentům masa, tak velkým, že vůbec neuškodí, pokud dávku masa alespoň někdy v jídelníčku vynechají nebo nahradí masem alternativním, masem rostlinného původu. I takové „maso“ existuje.
Jak na to?
Ať již hledáte ryze vegetariánské tipy nebo jen chcete najít způsoby, jak maso v jídelníčku omezit a přitom nepřijít o požitek z jídla a dávku nutrientů, máme řešení, dokonce hned několik řešení.
1. Sójové maso
Jako sójové maso se označuje dehydratovaný sójový protein. Vyrábí ze z odtučněné sójové mouky. Ve svém složení nabízí velkou dávku bílkovin a naopak velmi málo tuků. Cení se i pro obsah vitamínů skupiny B. Vedle toho obsahuje také vitamíny A nebo E a minerální látky jako je železo, vápník nebo fosfor. Významný je i obsah vlákniny.
Je zcela bezlepkové, sója není ani obilovinou, řadí se mezi luštěniny (po boku čočky, fazole apod.).
Oproti klasickému živočišnému masu je mnohem levnější. Jeho výhoda spočívá také v dlouhodobé trvanlivosti a snadném skladování, kdy nevyžaduje chlazení. Stejně jako maso si to sójové můžete dopřát v podobě kostek, nudliček, plátků nebo třeba granulátu (nahrazuje sekanou).
Příprava sójového masa, recepty
Obecně se sojóvé maso připravuje tak, že se zalije horkou vodou a nechá nabobtnat. Tak změkne a může se dále zpracovávat (po zlití vody) – podobně jako běžné maso.
Chuťově není tak atraktivní, ale jeho chuť se dá snadno okořenit prostřednictvím koření, ale také bylinek. Hodí se i bylinky předcházející nadýmání, které známe z přípravy klasických luštěnin, například majoránka, saturejka nebo petrželka. Podobně může být užitečný třeba fenykl, anýz nebo kousek zázvoru. Fantazii se meze nekladou, a tak ze sójového masa můžete připravit nejrůznější kulinářské speciality. Co třeba kari marinované sójové plátky s česnekem? Recept najdete tady.
2. Tofu
Přestože v českém jídelníčku tofu najdeme jen zřídka, faktem je, že jde o jednu z nejstarších potravin vůbec. Tofu se zabydlelo především v asijské kuchyni, kde nachází nespočet využití při přípravě nejrůznějších pokrmů.
Tofu je spíše než vegetariánská alternativa masa alternativou sýru. Jeho základem je sója, resp. tzv. sójové mléko – nápoj vyrobený ze sójových bobů. Tento nápoj se vysráží prostřednictvím syřidel, například mořské soli nigari. Tofu je pak onou vysráženou bílkovinou.
Také tofu se pyšní vysokým podílem kvalitních bílkovin a esenciálních aminokyselin, také vitamínů skupiny B a některých minerálních látek. Je snadno vstřebatelné, bez cholesterolu.
Příprava tofu
Chuťově je tofu spíše neutrální. Chuť mu dodá například grilování, pečení, opékání nebo uzení. Často se připravuje také prostřednictvím marinování. Tofu však najdeme i ve velmi netradičních receptech, např. na syté krémové smoothie s tofu a limetou.
3. Robi maso
Sója není jedinou surovinou, ze které se připravují náhražky masa. K výrobě „rostlinného masa“ se využívají třeba i vaječné bílky (šmakoun), pšenice, resp. pšeničný škrob (seitan), také další obiloviny, kukuřice nebo červená řepa.
Právě červená řepa, voda, sůl, pšeničné klíčky, kukuřice a obilí jsou základními surovinami pro přípravu tzv. robi masa. I roby maso skýtá bílkovinami nabité složení. Stejně jako běžné maso můžete i robi maso vařit, dusit, nakládat nebo smažit.
Obr.: Pixabay.com